Cechy zastosowania olejku z czarnuszki w kosmetologii

Pierwsza wzmianka o leczniczych właściwościach oleju z czarnuszki pojawiła się kilka tysięcy lat temu w Azji i na Bliskim Wschodzie. Wielu lekarzy i badaczy (Hipokrates, Awicenna, Dioscorides) mówili o nim w swoich pismach. W tym artykule dowiesz się, jak stosować olej, zapoznasz się z funkcjami stosowania tego produktu w kompozycjach kosmetycznych do pielęgnacji skóry i wyeliminujesz niedoskonałości kosmetyczne.

Lecznicza kompozycja oleju z nasion kminku czarnego

Przez długi czas olej z nasion kminku czarnego jest uważany za jeden z najbardziej uzdrawiających i użytecznych. Nowe nowoczesne metody badawcze dowiodły, że właściwości lecznicze tłumaczy się obecnością składników w oleju, które aktywują procesy odnowy na poziomie komórkowym.

Do końca skład i zalety olejku nie były jeszcze badane, ale zgodnie z już znanymi składnikami można ocenić korzystny wpływ produktu na całe ciało, a w szczególności na skórę.

Działanie przeciwbakteryjne olejku z czarnuszki przewyższa niektóre syntetyczne antybiotyki (ampirek, gentacykol, tetracyklina), działa selektywnie na patogeny, nie zaburza równowagi korzystnej mikroflory i nie powoduje dysbiozy.

Głównym wskaźnikiem jakości oleju jest obecność nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Analiza chemiczna wykazuje obecność 26 odmian kwasów tłuszczowych, co stanowi 95% możliwej ilości (8 nasyconych, 18 nienasyconych):

  • kwas linolowy (42,76%) należy do rodziny Omega-6;
  • kwas oleinowy (16,59%) należy do rodziny Omega-9;
  • kwas palmitynowy (8,51%);
  • kwas eikozatetraenowy (arachidonowy) (4,71%) należy do rodziny omega-3;
  • kwas eikozapentaenowy (tymnodonowy) (5,98%);
  • kwas dokozaheksaenowy (cervonowy) (2,97%) należy do rodziny Omega-3.

Obecność tych głównych składników ma korzystny wpływ na funkcjonowanie głównych układów organizmu (układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, trawiennego), normalizuje równowagę hormonalną i wodną, ​​zmniejsza ryzyko miażdżycy itp. Tylko niektóre owoce morza mogą pochwalić się tak wyjątkową kompozycją kwasów.

Połączenie witaminy E i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych ma korzystny wpływ na skórę, przywracając równowagę wodną naskórka, działa przeciwzapalnie i działa jako przeciwutleniająca obrona organizmu.

Witamina A , przekształcona z karotenoidów kminku, neutralizuje wolne rodniki tlenowe, poprawia widzenie i odnawia stan błon śluzowych, chrząstki i tkanki kostnej. Synteza kolagenu z udziałem tej witaminy sprzyja regeneracji naskórka w uszkodzonych obszarach. Pięć fitosteroli roślinnych (analog cholesterolu zwierzęcego) w kompozycji odpowiada za równowagę hormonalną, syntezę witaminy D i kwasów żółciowych, które regulują szybkość rozkładu cholesterolu i zmniejszają jego wchłanianie przez jelita.

Całkowita kombinacja mikro i makroelementów, witamin z różnych grup i organicznych aminokwasów, fosfolipidów i garbników ma szeroki zakres efektów.

Olej uzyskiwany przez tłoczenie na zimno w niskich temperaturach ma pikantny korzenny aromat i wyraźny posmak z lekką goryczką. W Egipcie jest stosowany jako naturalny produkt kosmetyczny i spożywany w czystej postaci bez obróbki cieplnej. Jest o nim mowa w świętych tekstach muzułmanów, które zachowały wypowiedzi proroka Mahometa jako lekarstwo na każdą chorobę oprócz śmierci.

Czy wiesz Wcześniej zamiast ostrej papryki stosowano nasiona czarnuszki. Nasiona kminku mają ostry smak, jak pieprz, a także nie podrażniają błony śluzowej żołądka.

Podstawowe zasady używania oleju

Przydatne właściwości wyciągu leczniczego:

  • nie będąc lekarstwem, jest w stanie zwiększyć aktywność narządów i tkanek oraz witalność organizmu jako całości;
  • działanie moczopędne pozwala normalizować bilans wodny oraz usuwanie toksyn i toksyn;
  • właściwości bakteriobójcze zmniejszają stany zapalne i leczą rany przy minimalnej ilości blizn i blizn;
  • przy przeziębieniach jest dobrym środkiem przerzedzającym i wykrztuśnym;
  • pomaga zmniejszyć wagę poprzez przyspieszenie metabolizmu, normalizację metabolizmu, obniżenie cukru i cholesterolu.
Stosowanie oleju opiera się na kilku ważnych zasadach, których wdrożenie uratuje cię od irytujących problemów:

  • podczas używania należy sprawdzić skórę pod kątem nietolerancji produktu i możliwości alergii - wystarczy nasmarować wewnętrzny zgięcie łokcia i śledzić reakcję;
  • ze względu na nasycenie silnymi składnikami aplikacja odbywa się tylko w postaci rozcieńczonej innymi składnikami; jedynym wyjątkiem jest leczenie trądziku, wyprysku, w którym stosuje się plamienie;
  • maski, okłady nakłada się na oczyszczoną i rozgrzaną skórę w kierunkach masażu, unikając cienkiej skóry wokół oczu;
  • czas zabiegu zależy od stężenia oleju i wynosi od 10 do 40 minut;
  • podczas zabiegu zaleca się unikanie ruchu mięśni twarzy w celu lepszego wygładzenia i utrwalenia wyniku;
  • usuń maski ciepłą wodą bez użycia mydła i innych chemikaliów, czasami zdejmowanie maski ciepłym mlekiem jest dozwolone;
  • Po zabiegu nakładany jest krem ​​nawilżający odpowiedni do rodzaju skóry.

Ważne! Wyciąg z kminku czarnego stosuje się tylko w postaci rozcieńczonej z równymi częściami lżejszych olejków: pestek winogron, migdałów, słonecznika, oliwki.

Zastosowanie w kosmetologii

Składniki wyciągu z kminku, o których mowa powyżej - białko, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, cynk i witaminy - mają pozytywny wpływ na zdrowie włosów, paznokci i naskórka, co otwiera kosmetologom szerokie możliwości wykorzystania produktu do celów kosmetycznych.

W zależności od wpływu na wygląd można wyróżnić następujące wyniki stosowania eliksiru leczniczego w preparatach kosmetycznych maseczek do twarzy i ciała:

  • zachowuje świeżość, elastyczność i piękno skóry;
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i więdnięciu;
  • działanie odżywcze i zmiękczające poprawia krążenie krwi i przepływ limfy w górnej warstwie naskórka, wygładza nierówności pozapalne, rozstępy i blizny;
  • eliminuje wiek i plamy starcze;
  • skutecznie leczy trądzik (zaskórniki), zaskórniki (czarne kropki), zapalenie skóry, wysypki skórne;
  • efekt zaciskania normalizuje funkcjonowanie gruczołów łojowych i zapobiega rozszerzaniu się porów;
  • produkcja kolagenu przyczynia się do regeneracji skóry właściwej, paznokci, włosów.

Firmy kosmetyczne z powodzeniem wykorzystały te korzystne właściwości do produkcji kremów, kosmetyków i szamponów na bazie wyciągu z czarnuszki.

W domu wystarczy dodać kilka kropli tego oleju do pojedynczej dawki podstawowej pielęgnacji w gotowych kremach do twarzy, dłoni lub w mleczku oczyszczającym, aby uzyskać pożądany efekt. Możesz więc wzmocnić efekt zwykłego kremu lub balsamu.

Kompresy z rozcieńczonego oleju w wodzie (20 kropli na pół szklanki wody) w ciągu pół godziny usunie obrzęk twarzy i ujędrni skórę.

Ważne! Podczas stosowania oleju z czarnego kminku do masek należy zachować ostrożność, aby uniknąć kontaktu z oczami, ponieważ produkt może podrażniać błony śluzowe.

Domowe okłady z eliksirem kminkowym mogą wyeliminować „skórkę pomarańczową” (cellulit) i poprawić wygląd skóry. Wystarczy zmieszać olej z nasion kminku i kiełków pszenicy ze zmieloną kawą (możesz spać). Mieszankę nakłada się na problematyczne obszary, przykrywa folią i spłukuje po 1-2 godzinach.

Aby zmiękczyć i nawilżyć skórę warg, możesz użyć mieszanki olejku z kminku i miodu. Przed użyciem oleju w maskach musisz określić rodzaj skóry.

Istnieją cztery typy:

  • normalne
  • suche
  • oleiste
  • mieszane lub łączone.
Możesz dodać do listy skórkę podatną na więdnięcie, która wymaga zwiększonej uwagi i starannej pielęgnacji oraz skóry problematycznej. Ten ostatni charakteryzuje się procesami zapalnymi (trądzik), nieregularnościami i pieczęciami pozapalnymi.

Eliksir kminkowy pomoże poradzić sobie z problemami każdej skóry w każdym wieku:

  • suchy otrzyma nawodnienie i odżywianie;
  • oleisty usunie pory, pozbędzie się nadmiernego połysku i obrzęków;
  • problematyczny utraci stan zapalny, blizny i blizny;
  • wiek zyska elastyczność, dopasowanie i pozbędzie się zmarszczek.

Oto niektóre przepisy na maski, które pomogą wyeliminować powstałe wady i poprawić stan naskórka. Zaleca się trzymanie preparatów na twarzy przez 15–20 minut, a następnie spłukanie ciepłą wodą.

Ważne! Zaleca się stosowanie masek nie częściej niż dwa razy w tygodniu przez okres jednego do dwóch miesięcy, a następnie przerwy.

Maski przeciwtrądzikowe

Ekstrakt z kminku jest idealny do leczenia zarówno suchej, jak i tłustej skóry, bardziej podatnej na trądzik, z powiększonymi i zanieczyszczonymi porami. W trosce o suchą skórę wskazane jest nawilżenie twarzy wywarami ziołowymi przed zabiegami.

Maska olejku eterycznego

Formuły kosmetyczne z mieszankami olejków eterycznych są łatwe do przygotowania i skuteczne:

  • sucha skóra - wyciąg z kminku (15 ml), jojoba (15 ml), róża, jaśmin i geranium (po 5 kropli);
  • skóra tłusta - nasiona kminku i ekstrakt z pestek winogron (po 15 ml), cytryna, lawenda (po 1 kropli);
  • skóra problemowa - wyciąg z kminku (50 ml), drzewa herbacianego, lawendy, bergamotki i geranium (po 3 krople).
W przypadku trądziku można zastosować plamienie.

Maska olejkowa z kminku

Podczas mieszania olejów do masek należy wziąć pod uwagę wskaźnik komedogenności, tj. Zdolność do zanieczyszczenia i zatykania porów skóry (tworząc zaskórniki).

Najlepsze oleje do mieszania to shea, konopie, sezam, rycynowy, słonecznikowy. Aby przygotować preparaty kosmetyczne, olej z kminku miesza się w równych ilościach z jednym z poniższych.

Pachnąca maska ​​olejowa

Aromatyczne olejki z rumianku leczniczego, lawendy, rozmarynu, mięty, cytryny, eukaliptusa, drzewa sandałowego, jaśminu są najbardziej odpowiednie do trwałej pielęgnacji skóry problematycznej.

Ważne! Przed zastosowaniem masek kminkowych należy ostrożnie usunąć makijaż z twarzy, nawilżyć i poddać go działaniu kompresu lub pary.

Pachnąca maska : wyciąg z kminku (30 ml), rozmaryn, bazylia (po 4 krople), jałowiec i bergamotka (po 7 kropli). Taka maska ​​ma działanie ściągające.

Maseczki kosmetyczne

Dodatek glinki kosmetycznej poprawia działanie oczyszczające i napinające, napina pory i zmniejsza stan zapalny.

Maska przywracająca : wyciąg z kminku (10 ml), glinka kosmetyczna (10 g).

Możesz dodać mieszankę zmielonych ziół, płatków owsianych, olejków eterycznych odpowiednich dla rodzaju skóry.

Maska kminkowa na zmarszczki

Działanie wygładzające, złuszczające i liftingujące olejku z kminku stosuje się w maskach do starzenia się skóry w obecności zmarszczek, letargu i zwiotczenia.

Odświeżająca maska

Maski odświeżające lub tonizujące można stosować na każdym rodzaju skóry. Ta maska ​​szybko odświeży, napręży skórę i nada jej zdrowy wygląd.

Obecność oleju w kompozycji kosmetycznej zapewni efekt odżywczy:

  1. Odświeżanie 1 : ekstrakt kminku (15 ml), wodorosty wodorosty parzone (20 g proszku).
  2. Odświeżanie 2 : ekstrakt kminku (15 ml), żółtko, świeży sok z cytryny (3 krople).
  3. Odświeżający 3 z efektem odmładzającym: ekstrakt kminku (15 ml), miód (20 g), starte jabłko.
  4. Maska oleju z sokiem ziemniaczanym może ukoić skórę .

Czy wiesz Zapach czarnego kminku odstrasza wiele owadów. Jego aromat nie jest lubiany przez mrówki, karaluchy, ćmy.

Maseczka odżywcza

Maski odżywcze są niezbędne dla zmęczonej i ospałej skóry. Dodatkowe odżywianie zapewni świeżość i elastyczność starzejącej się skórze.

Pożywna maska : wyciąg z kminku (10 ml), drzewa herbacianego (20 ml), płatków owsianych (20 g).

Aby wzmocnić efekt, możesz dodać miód.

Maska wygładzająca zmarszczki

Maska o następującym składzie pomoże wygładzić małe zmarszczki : ekstrakt kminku (15 ml), sproszkowany cynamon (10 g), kwaśną śmietanę (30 g).

Maska drożdżowa ma doskonały efekt wygładzający: mieszaj olej z kminku z drożdżami, aż krem ​​będzie gęsty.

Możliwe przeciwwskazania do stosowania

Odmów stosowania wyciągu z nasion kminku czarnego w następujących przypadkach:

  • dzieci poniżej trzeciego roku życia;
  • z indywidualną nietolerancją i nadwrażliwością;
  • kobiety w ciąży, ponieważ lek stymuluje ton macicy;
  • osoby z przeszczepami narządów i mające implanty:
  • z niedociśnieniem;
  • w obecności dużych kamieni w nerkach, żółci i pęcherzu;
  • w ostrej postaci chorób przewlekłych.

Dowiedz się więcej o korzyściach czarnego kminku dla osoby.

Tak więc istnieje wiele przepisów dotyczących rozważanego produktu do pielęgnacji skóry. Każdy może wybrać kompozycję odpowiednią do rozwiązania konkretnego problemu, w zależności od rodzaju skóry i zmian związanych z wiekiem, i przekonaj się o zaletach olejku z czarnuszki.