Olej kolendrowy i metody jego stosowania

Roślina, której warzywa nazywane są kolendrą i nasionami jak kolendra, jest tak samo zróżnicowana pod względem zastosowania, jak i pod względem ich nazw.

O korzystnych właściwościach olejku kolendrowego i różnorodnych metod jego stosowania, czytaj dalej w artykule.

Skład chemiczny olejku eterycznego

Ta roślina jest pełna składników odżywczych, które mają namacalny wpływ na ludzkie ciało.

Zestaw witamin z olejku kolendrowego składa się z:

  • beta-karoten (prowitamina A);
  • tiamina (B1);
  • ryboflawina (B2);
  • cholina (B4);
  • pirydoksyna (B6);
  • kwas foliowy (B9);
  • kwas askorbinowy (C);
  • tokoferol (E);
  • filochinon (K);
  • nikotynamid (PP).
Prezentowane są minerały w postaci mikro i makroelementów:

  • wapń
  • magnez
  • potas;
  • sód;
  • mangan;
  • fosfor;
  • miedź;
  • żelazo;
  • cynk;
  • selen.

Nasycony produktem i kwasami organicznymi:

  • mrówkowy;
  • szczawiowy;
  • cytryna
  • ocet.

Ponadto skład niezbędnego produktu zawiera:

  • pektyna, korzystny wpływ na procesy trawienne;
  • koriandrol (linalool), stymulujący syntezę białek;
  • fitosterol, który jest naturalnym środkiem antyseptycznym.

Czy wiesz Jeden z wariantów pochodzenia nazwy „kolendra” pochodzi od starożytnego greckiego słowa „koris”, co oznacza „pluskwa”. Wynika to z faktu, że w niedojrzałym stanie nasiona rośliny emitują zapach owada.

Przydatne właściwości oleju dla ludzkiego ciała

Ze względu na antyseptyczne właściwości wyciągu z kolendry jest uważany za jeden z najskuteczniejszych naturalnych olejków bakteriobójczych. Ponadto narzędzie ma całą paletę cennych dla zdrowia ludzi cech, które pomagają:

  • znormalizować procesy trawienne;
  • aktywować wydzielanie enzymatyczne;
  • wzbudzać apetyt;
  • wyeliminować przejawy zatrucia i wzdęć;
  • optymalizować procesy metaboliczne;
  • zatrzymać bolesne zespoły spowodowane reumatyzmem lub nerwobólami;
  • wyeliminować wydzieliny w oskrzelach w chorobach układu oddechowego;
  • znormalizować zawartość złego cholesterolu i cukru we krwi;
  • działają uspokajająco na układ nerwowy;
  • kompleksowo wpływa na ciało z anoreksją;
  • wyeliminować przeziębienia;
  • stymulować aktywność żółciopędną;
  • łagodzić skurcze;
  • aktywować aktywność mózgu;
  • wyeliminować zmęczenie mięśni;
  • zwalczać problemy skórne;
  • zminimalizować skutki stresu.

Czy wiesz Oprócz nazwy „kolendra”, kolendra nosi 9 bardziej popularnych nazw, wśród których istnieją również diametralnie przeciwne pod względem geograficznym, takie jak „chińska pietruszka” i „meksykańska trawa”.

Funkcje stosowania olejku eterycznego

Różnorodność użytecznych właściwości tego niezbędnego produktu pozwala na jego stosowanie zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego.

Wewnętrzny

Zdolność olejku kolendrowego do wywierania korzystnego wpływu na proces trawienia, stymulację apetytu, zapobieganie tworzeniu się gazów i optymalną aktywność przewodu pokarmowego determinuje jego spożycie. W tym celu najczęściej 1 kroplę ekstraktu dodaje się do 1 łyżeczki miodu i przyjmuje codziennie 2 razy po posiłku.

Odkryty

Na zewnątrz produkt służy do takich celów:

  1. Procedury masażu wskazane w przypadku reumatyzmu, zapalenia stawów lub problemów z nerwobólami. Do tego masażu przygotuj mieszaninę 7 kropli olejku kolendrowego i 15 ml oliwki.
  2. Aromatyczne lampy, w których na każde 15 m² powierzchni podłogi stosuje się 4 krople ekstraktu eterowego.
  3. Kąpiele aromatyczne. Pomagają złagodzić zmęczenie psychiczne i fizyczne, przywracają podekscytowany układ nerwowy do normalnego stanu. Aby przygotować taką kąpiel, do każdych 10 ml emulgatora dodaje się 7 kropli ekstraktu.
  4. Wdychanie w celu wyeliminowania wpływu przeziębienia na drogi oddechowe. Roztwór do inhalacji przygotowuje się przez dodanie do niego 3 kropli olejku kolendrowego.
  5. Zimno kompresuje się przeciwko problemom zapalnym o charakterze zakaźnym na skórze. Do 100 ml wody dodaje się 7 kropli produktu, a powstałą mieszaninę stosuje się do wykonania kompresu.
  6. Kosmetyki, które pomagają pozbyć się obrzęku na skórze twarzy i nadają jej zdrowy wygląd. Aby to zrobić, dodaj 10 kropli ekstraktu z kolendry do 10 g dowolnego kremu.

Inne zastosowania olejku kolendrowego

Bogaty zestaw składników odżywczych zawartych w tym ekstrakcie pozwala z równym powodzeniem stosować go w medycynie tradycyjnej, kosmetologii i kuchni.

W medycynie ludowej

Szczególnie aktywne bakteriobójcze właściwości kolendry są stosowane w leczeniu przeziębienia. W przypadku suchego kaszlu stosuje się inhalacje, w których do gorącej wody dodaje się 3 krople olejku eterycznego. Ponadto olej pomaga dobrze w walce z takimi dolegliwościami:

  • biegunka, przekrwienie wątroby i pęcherzyka żółciowego, wzdęcia, niestrawność - w tym celu w 1 łyżeczce miodu dodaj 1 kroplę ekstraktu z kolendry i jedz dwa razy dziennie;
  • procesy zapalne w męskich drogach moczowych;
  • bóle mięśni i zmęczenie;
  • pasożyty;
  • choroby skóry;
  • utrata elastyczności przez ściany naczyń włosowatych i innych małych naczyń krwionośnych, ich słabość;
  • krwawiące dziąsła;
  • nadmierne pocenie się;
  • Zawroty głowy
  • infekcja grzybicza;
  • nieprzyjemny zapach z jamy ustnej - aby go wyeliminować, wystarczy przepłukać usta roztworem wody i kilkoma kroplami ekstraktu.

W kosmetologii

Silne właściwości dezodoryzujące tego naturalnego produktu są aktywnie wykorzystywane w męskich produktach kosmetycznych. Ponadto skutecznie zwalcza trądzik, trądzik różowaty i inne problemy skórne. Szczególnie pożądana jest zdolność olejku kolendrowego do przywracania tekstury naskórka na poziomie komórkowym, stymulowania przepływu krwi, nawilżania skóry, regulowania jej równowagi tłuszczowej i poprawy dostarczania tlenu do dolnych warstw naskórka. Ponadto ekstrakt jest częstym składnikiem wody toaletowej, mieszanek perfumeryjnych i kompozycji aromatycznych.

Ważne! Wysokie nasycenie ekstraktu eteru kolendrowego silnymi substancjami wymaga minimalnych dawek podczas jego stosowania do celów kosmetycznych.

W gotowaniu

Ekstrakt z kolendry zasłużenie zaliczany jest do najbardziej apetycznych przypraw, które budzą dobry apetyt. Produkcja przeważającej liczby kiełbas nie jest pozbawiona aromatu kolendry, jest aktywnie wykorzystywana do przygotowywania sosów, marynat, produkcji niektórych odmian sera, dodawanych do ciasta.

Ten niezapomniany aromat może uszlachetnić smak i aromat potraw mięsnych, zwłaszcza tych przygotowywanych z dziczyzny. Często ekstrakt jest dodawany do napojów alkoholowych, zwłaszcza koktajli.

Sposoby wyboru dobrego olejku eterycznego

Duży popyt na ten produkt jest pełen podróbek, które nie są rzadkością na dzisiejszym rynku przypraw. Jednak przy należytej staranności i znajomości niektórych zasad dość łatwo uniknąć nabycia fałszerstwa.

Aby to zrobić:

  1. Zwróć uwagę na nazwę produktu. Chociaż kolendra ma kilka równoległych nazw, na opakowaniu powinna znajdować się jedyna nazwa w języku łacińskim - coriandrum sativum. Wszystkie pozostałe nazwy oznaczają fałszowanie.
  2. Olejek eteryczny wytwarzany jest wyłącznie z ziaren kolendry. W przypadku, gdy na opakowaniu wymieniono inne części zakładu, z którego wytworzono produkt, wyraźnie wskazuje to na podróbkę.
  3. Ponadto ekstrakt z kolendry nie ma analogów ani odmian. Więc oferowanie czegoś takiego jest oczywistym mistyfikacją.
  4. Kompozycja prawdziwego i wysokiej jakości wyciągu z kolendry powinna zawierać co najmniej 60% linalolu.

Ważne! Chociaż olejek eteryczny z nasion kolendry nie ma zdolności szybkiego odparowywania, jego trwałość nie powinna przekraczać 2 lat.

Połączenie olejku eterycznego z kolendry z innymi olejkami

Będąc samowystarczalnym, ten produkt nie jest tracony w obecności innych olejów. Jest w stanie z powodzeniem uzupełnić niektóre z nich i wzbogacić paletę aromatów o nowe kolory. Dobre kompozycje uzyskuje się od niego w połączeniu z takimi olejkami:

  • imbir;
  • jaśmin
  • pelargonie;
  • cytryna;
  • kadzidło;
  • drzewo sandałowe;
  • cynamon;
  • pomarańczowy
  • orzechowy;
  • szałwia;
  • sosna;
  • cyprys;
  • bergamotka;
  • bazylia;
  • lawenda;
  • goździk

Możliwe przeciwwskazania przy stosowaniu oleju

Ze względu na wysokie nasycenie ekstraktu z kolendry aktywnymi składnikami jest klasyfikowany jako agresywny olejek, który wymaga ostrożności.

Oprócz indywidualnej nietolerancji związanej z każdym produktem spożywczym, korzystanie z tego narzędzia może powodować problemy dla osób podatnych na reakcje alergiczne na zapach lub ekspozycję na skórę lub po spożyciu.

Dlatego jego użycie jest możliwe tylko po przetestowaniu reakcji skórnej, postrzegania aromatu i wewnętrznego kontaktu z nim.

Istnieją szczególne przeciwwskazania do stosowania tego ekstraktu, związane ze stanem zdrowia osoby. Nie używaj oleju kolendrowego:

  • dzieci w wieku poniżej 3 lat;
  • kobiety w ciąży i matki karmiące;
  • osoby przechodzące chemioterapię;
  • z zaostrzeniami padaczki;
  • w stanie po zawale;
  • z zakrzepowym zapaleniem żył.

Tak więc właściwości gastronomiczne, lecznicze i kosmetyczne olejku kolendrowego sprawiają, że jest on niezbędny w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, perfumeryjnym oraz w medycynie tradycyjnej. Jeśli zostanie spełniony jeden ważny warunek - moderacja w użyciu - ten produkt może przynieść konsumentom wiele pozytywnych emocji i zdrowia.