Funkcje stosowania oleju anyżowego

Olejek eteryczny z anyżu słynie z dobroczynnych, a nawet leczniczych właściwości. Substancja może być wytwarzana z nasion anyżu, ale łatwo ją znaleźć w sprzedaży, dlatego jej popularność jest kojarzona. O tym, jak narzędzie pomaga i dlaczego go używać, czytaj dalej w artykule.

Skład chemiczny

W ramach olejku eterycznego z anyżu:

  • kwas masłowy;
  • kurkumina;
  • kwas propionowy;
  • atenol;
  • kamfen;
  • anisaldehyd;
  • metylochawikol.

Korzyści i właściwości lecznicze

Eter anyżu ma dużą listę przydatnych właściwości. Dzięki nim substancja jest stosowana przeciwko wielu chorobom.

Przydatne właściwości Co leczy
Stymuluje trawienie i ruchliwość jelit Zaparcia, wzdęcia
Zwalcza bakterie, dezynfekuje Przeziębienia, zapalenie oskrzeli, zapalenie migdałków
Ma działanie moczopędne Choroby nerek i układu moczowo-płciowego
Zwiększa libido Zaburzenia erekcji
Działa jako środek grzybobójczy Choroby grzybicze
Uśmierza ból Bolesne miesiączki, ból głowy, migrena
Stymuluje pracę gruczołów sutkowych Hipogalaktia, mała produkcja mleka u matek karmiących
Czy wiesz Anis vulgaris to doskonała roślina miododajna. Miód anyżowy ma aromatyczny aromat i delikatny słodki smak.

Funkcje stosowania oleju anyżowego

Olejek eteryczny z anyżu jest często stosowany w medycynie ludowej, kosmetologii i kuchni. W każdym z obszarów stosuje się produkt, biorąc pod uwagę pewne niuanse.

W medycynie ludowej

Naturopaci zalecają stosowanie olejku anyżowego do inhalacji, w szczególności w leczeniu kaszlu. Narzędzie pomaga również przy określonych chorobach, na przykład przy pediculozie.

Do inhalacji

Substancja jest stosowana do inhalacji w ostrych infekcjach dróg oddechowych. Składniki lecznicze nawilżają błonę śluzową i łagodzą podrażnienia. W rezultacie plwocina w nosogardzieli rozluźnia się i opuszcza drogi oddechowe.

Czy wiesz Starożytni lekarze, w szczególności Dioscorides, Hipokrates i Theophrast, mówili o korzyściach zdrowotnych anyżu.

Aby przygotować lekarstwo, potrzebujesz:

  • woda - 3 l;
  • olej anyżowy - 3 krople;
  • olej cytrynowy - 3 krople;
  • olej eukaliptusowy - 3 krople.
Zagotuj wodę w rondlu i dodaj składniki olejowe. Kiedy para nie jest zbyt gorąca, pochyl się nad patelnią. Zakryj głowę ręcznikiem. Oddychaj parą terapeutyczną przez 10 minut. Weź inhalacje rano i wieczorem codziennie, aż do wyzdrowienia.

Podczas kaszlu

Inhalacje są również dobre na kaszel. W takim przypadku wymieszaj:

  • wrząca woda - 1 l;
  • olej anyżowy - 10 kropli.
Wdychaj gorącą parę nie dłużej niż 15 minut. Wykonaj procedurę dwa razy dziennie.

Z wszy

Do leczenia wszy zmieszaj alkohol i olejek anyżowy w stosunku 5: 3. Nakładaj na włosy i wmasuj w skórę ruchami masującymi. Załóż czepek na głowę i zawiń go ręcznikiem. Po 2 godzinach spłucz szamponem.

W kosmetologii

Olejek eteryczny z anyżu to doskonałe narzędzie do pielęgnacji włosów i skóry. Substancja jest często stosowana w kosmetologii do przygotowywania masek, kremów i szamponów.

Do włosów

Składniki anyżu mają korzystny wpływ na kondycję włosów. Za pomocą produktu możesz uratować je przed matowością, wzmocnić cebulki i przyspieszyć wzrost.

Ważne! Przed użyciem włosy powinny być czyste.

Przepis numer 1

Dodaj produkt do neutralnego szamponu w ilości 5 kropli na 200 ml. Po 2 tygodniach regularnego mycia głowy skóra nie będzie już sucha, a włosy zaczną świecić.

Przepis numer 2

Aby przyspieszyć wzrost włosów, przygotuj maskę. Aby to zrobić, wymieszaj:

  • 5 łyżek. l woda;
  • 1 łyżka. l nalewki z czerwonej papryki;
  • 3-4 krople estru anyżowego.
Wymieszaj składniki i nałóż na czyste, wilgotne włosy. Wmasuj maskę w korzenie ruchami masującymi. Po 15 minutach spłucz ciepłą wodą.

Do skóry twarzy

Olejek anyżowy sprawia, że ​​skóra staje się miękka, przywraca napięcie i zwalcza zmarszczki. Aby uzyskać pożądany efekt, możesz dodać kilka kropli substancji do zwykłego kremu lub maski na twarz. Kosmetyczki zalecają stosowanie maski olejowej. Aby go przygotować, wymieszaj bazę olejku z pestek moreli i 2-3 krople eteru anyżu. Nałóż maskę na 40 minut na skórę twarzy, omijając okolice oczu. Lepiej spłukać wodą bez mydła.

Ważne! Ponieważ eter jest zbyt skoncentrowany i nie rozpuszcza się w wodzie, należy go rozcieńczyć zwykłym olejem, alkoholem, miodem, śmietaną.

W gotowaniu

Olejki eteryczne są materiałem dla profesjonalnych kucharzy. Produkt z anyżu należy do „słonych” rodzajów, które podkreślają smak przystawek i dań głównych. Szefowie kuchni najczęściej używają tego produktu do aromatyzowania sałatek, mięsa, ryb, sosów.

Możliwe przeciwwskazania

Olejek anyżowy ma wiele przeciwwskazań. Tak więc zabrania się przyjmowania leku:

  • z alergiami na składniki substancji;
  • dzieci poniżej 3 lat;
  • w ciąży
  • pacjenci z wrzodami i zapaleniem żołądka o wysokiej kwasowości (przyjmowane doustnie).

Będziesz zainteresowany, aby dowiedzieć się o korzystnych właściwościach herbaty anyżowej.

W przypadku przedawkowania substancja spowalnia bicie serca, dlatego pacjenci z chorobami układu krążenia muszą zachować ostrożność i postępować ściśle zgodnie z instrukcjami. Ester anyżu w odpowiedniej dawce jest dobry dla ludzkiego organizmu. Za pomocą substancji możesz wyleczyć kaszel, usunąć wszy, poprawić kondycję włosów, a nawet dodać pikantne nuty do potrawy. Aby wykluczyć możliwą szkodę, zwróć uwagę na przeciwwskazania i nie przekraczaj norm określonych w przepisach.